Fanfare in concert 2024

Het jaarconcert van de fanfare was weer een succes. Graag willen wij dan ook al de muzikanten, de dirigent en mensen die achter de schermen meewerkten nog eens bedanken voor dit prachtig muziekoptreden.

Onze fanfare

Onze vereniging werd opgericht in het jaar 1868 en bestaat op heden uit een dertigtal gedreven muzikanten. Graag willen wij iedereen laten ervaren hoe fijn het is om fanfaremuziek te maken en hoe mooi het is om ernaar te luisteren.
Onder leiding van de gedreven en ambitieuze dirigent, Jean Donnay, is het niveau van de K.F. De Vier Heemskinderen enorm gestegen.
Heb je zin om lid te worden van onze fanfare, heb je vragen of wil je meer weten, onze deuren staan altijd open dus spring gerust eens binnen !

Repetities

De fanfare repeteert maandagavond van 20u00 tot 22u00 in de feestzaal de CERKEL, Tervuursesteenweg 164, 3060 Bertem.

Korte geschiedenis van onze fanfare

In de geschiedenis van onze gemeente wordt veel gesproken over Karel de Groote en zijn afstammeling Alderie, en zijn kozijn Adélard, die eigenaars geweest zijn van Bertem, toen Berthemium genoemd. Indien de stichters van onze fanfare in 1868 den naam "De Vier Emskinderen" hebben gekozen, dan is het omdat zij er van bewust waren, dat de legende over deze helden, samenhangt met het oorspronkelijk bestaan van Bertem. De stempel van onze gemeente stelde vroeger een paard voor, het Ros Beiaard. In oude ridderverhalen vertelt men dat het logge dier een rol speelde in de oude tradities van het dorp.

Wat is een fanfare?

Een fanfare bestaat uit koperen blaasinstrumenten, saxofoons en een slagwerkgroep. In de groep van de scherpe kopers onderscheiden we de cornetten, trompetten en hun grote broers trombones. In de familie van de saxhoorns, net zoals de saxofoon ontwikkeld door de Belg Adolf Sax, onderscheiden we bugels, de althoorns, de baritons, de tenor-tuba en de bas-tuba. In de groep van de saxofoons vinden we de sopraan-, alt- en tenorsax terug. In de slagwerkgroep vinden we zowat alle slagwerkinstrumenten terug. Zoals in een symfonisch orkest de violen de melodiegroep vormen en in een harmonie de klarinetten, zo wordt de melodiegroep in een fanfareorkest door de bugelsectie gevormd.